Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει στις 19-21 Απριλίου 2024 τους 15ους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες, στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει, έτσι, τη μακρά παράδοση των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων στην καλλιέργεια και προώθηση τής ρητορικής τέχνης και τού ελληνικού λόγου γενικότερα. Συγχρόνως, επιδιώκει την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση τής ρητορικής καλλιέργειας ως καινοτόμου διδακτικής πρακτικής.

Η εφετινή διοργάνωση των Αγώνων έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω τής ξεχωριστής ιστορικής παρακαταθήκης του Αρσακείου Θεσσαλονίκης στη ρητορική τέχνη, καθώς επί δεκαετίες είναι τα σχολεία που πρωτοστατούν στη διοργάνωση Αγώνων Ρητορικής και σημειώνουν συνεχώς διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο αναδεικνύοντας ομιλητές και ομιλήτριες υψηλού επιπέδου. Η παράδοση του Αρσακείου Θεσσαλονίκης στη ρητορική είναι ένα από τα καυχήματα των Αρσακείων, μία απόδειξη τής ποιοτικής δουλειάς και τού πάθους τους για την καλλιέργεια τής ελληνικής γλώσσας.

Οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες είναι ένας σημαντικός και δημοφιλής θεσμός για το σύνολο τής πολυπληθούς αρσακειακής κοινότητας. Δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες να διαγωνιστούν για τρεις ημέρες στα αγωνίσματα των Διττών Λόγων, τού Αυθόρμητου Λόγου, τού Προτρεπτικού Λόγου και τής Νοηματικής Ανάγνωσης. Η ευγενής άμιλλα που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών, η αναμέτρηση με την πρόκληση τού υψηλού και καλλιεργημένου λόγου, η απαίτηση για κριτική ετοιμότητα, αναπτύσσουν την αγάπη και τον σεβασμό προς τη γλώσσα και τον ουσιαστικό διάλογο, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας.

Οι 15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες αναμένεται να είναι ακόμα μια μεγάλη γιορτή του δημιουργικού, κριτικού, λογοτεχνικού και ρητορικού, ελληνικού ΛΟΓΟΥ!

thessaloniki
Αρσάκειο Θεσσαλονίκης

 

 

Οι 15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες (2024)